Frituren

Frituren is een bereidingstechniek waarbij het voedsel ondergedompeld wordt in hete olie of vet. Het doel van frituren is het product van binnen te garen met een krokant knapperige buitenlaag.

Weet dat…

  • Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen

  • Als techniek lijkt frituren het meeste op koken, aangezien ze beide met hete vloeistoffen werken. Het verschil is de temperatuur, deze is namelijk tweemaal zo hoog als het kookpunt van water
  • De gewenste start temperatuur ligt rond de 170 graden Celsius. Door producten te frituren stijgt de temperatuur nog eens 20 tot 30 graden
  • Om gelijkmatig te kunnen garen, moeten de producten dezelfde grote en dikte hebben

  • Deze techniek kan toegepast worden op plantaardige en dierlijke producten met een zachte, malse structuur. Aardbeien zijn bijvoorbeeld zeer geschikt om te frituren
  • Om de temperatuur van de olie constant te houden, neem je een verhouding olie: product van ongeveer 10:1
  • Frituren kan in plantaardige of dierlijke oliën

TERUG NAAR WARME KEUKEN

REGENEREREN

STOMEN