Grootkeukenapparatuur die in aanmerking komt voor Energie-investeringsaftrek

Mede dankzij een intensieve lobby van de Nederlandse vereniging van leveranciers van grootkeukenapparatuur (NVLG) komt diverse grootkeukenapparatuur voor 2019, in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit betekent in feite dat de belastingdienst meebetaalt aan de aanschaf van de door u beoogde grootkeukenapparatuur binnen jouw bedrijf. Maar dat is niet jouw enige winst. Omdat deze minder energie verbruikt, krijgt je ook nog eens een lagere energienota. Kortom, dubbel voordeel!

Wat is de EIA?

De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wanneer je als ondernemer gebruik maakt van de EIA kan je 45% van de investeringskosten van in dit geval de grootkeukenapparatuur aftrekken van de fiscale winst, bovenop de jouw gebruikelijke afschrijving. Ook betaal je minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Tel uit je winst!

Welke producten komen in aanmerking in relatie met Grootkeuken-apparatuur?

Omschrijving Code EIA lijst
Energiezuinig afzuigsysteem 210905 Pagina 28
Energiezuinige (vaat)spoel-of (vaat) wasmachine 220809 Pagina 45
Energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie 220212 Pagina 36
Energiezuinige professionele koel- of vrieskast 220215 Pagina 37
Gasgestookte (stoom) convectieoven 220102 Pagina 34
Koude- of warmteterugwinningssysteem uit ventilatielucht bij grootkeukens 210805 Pagina 23
Laagdebiet afzuigkap in grootkeukens 210304 Pagina 23
Snelloopdeur voor koel- of vriescellen 210406 Pagina 25
Heetgasontdooisysteem 220213 Pagina 36
Transkritische CO2 koel- en/of vriesinstallatie 220223 Pagina 38
Inductie bak- of kookplaat 220116 Pagina 34
Inductie frituurtoestel 220119 Pagina 35
Elektrische ovens 270101 Pagina 67

De energielijst op internet

Via onderstaande button download je de energielijst 2019. In deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA. Let op: aan onderstaande flyer worden geen rechten kunnen ontleend. Informeer altijd bij RVO naar de meest actuele informatie over EIA! Op de website van www.rvo.nl/eia vindt je informatie over de werking van de regeling en kan je via de website aanmelden voor de EIA-nieuwsbrief. Daarnaast bevat de website een digitaal aanmeldingsformulier. Alleen met dit formulier kunt u uw EIA-aanvraag indienen!

Download de EIA Energielijst 2019

Zeg het voort!

Vind een overzicht van al deze informatie via de onderstaande button. Download de flyer: Grootkeukenapparatuur die in aanmerking komt voor Energie-investeringsaftrek en zeg het voort! Let op: aan onderstaande flyer worden geen rechten kunnen ontleend.

Grootkeukenapparatuur voor EIA

VOORWAARDEN OM IN AANMERKING TE KOMEN VOOR DE EIA

Uiteraard gelden er algemene voorwaarden voor het in aanmerking komen van de energie-investeringsaftrek. De belangrijkste vermelden wij hierbij:

  • Je bent ondernemer en inkomsten- of vennootschapsbelastingplichtig

  • Non-profit organisaties en particulieren hebben geen recht op EIA. Wel is het mogelijk om indirect gebruik te maken van de EIA via een leaseconstructie, waarbij de eigenaar (lessor) van het apparaat (die moet dan wel ondernemer zijn) EIA kan aanvragen

  • Aanvraag moet binnen 3 maanden na de opdracht zijn gemeld

  • Investering moet aan de specifieke eisen van de actuele energielijst voldoen

  • Het totale bedrag aan energie-investeringen moet tenminste €2.500,- per kalenderjaar zijn

  • Het bedrijf maakt winst in de volgende zes jaren of heeft in de laatste 3 jaar winst gemaakt

  • Je hebt eHerkenning nodig om een melding te doen in het eLoket van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO). Voor eenmanszaken, maatschappen of vennootschappen onder firma volstaat Digid. In het eLoket van Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) wordt uitgelegd hoe je dit kunt doen. Je kan een eHerkenningsmiddel aanvragen via www.rvo.nl/eLoket of direct via www.eHerkenning.nl. Voor een EIA melding heb je een betrouwbaarheidsniveau 1 nodig. Het kan een paar dagen duren voor je jouw inloggegevens binnenkrijgt, houd daar rekening mee, zodat je niet te laat bent met melden.

  • Wanneer een investering niet onder een van de specifieke bedrijfsmiddelen is omschreven, kan je deze investering melden onder een van de generiek omschreven bedrijfsmiddelen. Deze zijn te vinden aan het begin van categorie A t/m D, onder de codes 310000, 410000, 320000, 420000, 340000, 440000 en 450000. In dit geval dient de energiebesparing te worden aangetoond.

Deze bijdrage kwam tot stand dankzij het raadplegen van de RVO, Rijksdienst voor ondernemend Nederland.