Fiscus betaalt graag mee

Nieuwe keukenapparatuur aanschaffen is soms goedkoper dan je denkt. Sommige apparaten komen namelijk in aanmerking voor extra fiscale voordelen. Omdat ze zuinig en duurzaam zijn. Leveranciers aangesloten bij de NVLG weten om welke apparaten het gaat en hoe je die fiscale presentjes in de wacht kunt slepen. Moderne apparatuur is vaak zuinig in het gebruik. Dat betekent lage energiekosten. En dat scheelt per apparaat zomaar honderden euro’s per jaar. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee van de ondernemer of de organisatie.

Milieuvriendelijk

Maar de voordelen kunnen nog groter zijn. Dat is het geval als je apparatuur koopt die in aanmerking komt voor EIA of voor MIA VAMIL. EIA staat voor Energie-investeringsaftrek. MIA VAMIL staat voor Milieu Investeringsaftrek en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Deze laatste aftrek is bestemd voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken.

Daarnaast zijn er honderden andere regelingen en subsidies. Wie op internet rondstruint komt ze allemaal tegen. In de meeste gevallen staan ze echter los van de aanschaf van grootkeukenapparatuur.

Aftrek winst

Besparingen kunnen behoorlijk oplopen voor wie investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Wie gebruik maakt van de EIA kan 54,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voorwaarde is overigens wel dat je winst maakt.

Bij de aanschaf van vaatwerkspoelmachines, die in aanmerking komen voor EIA, is er overigens sprake van een vast bedrag dat van de winst kan worden afgetrokken en geen percentage.

Let wel: het EIA-voordeel komt bovenop de gebruikelijke afschrijving. Komt bij dat je ook nog eens minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting betaalt.  De voordelen in euro’s zijn sterk afhankelijk van je eigen situatie.

MIA VAMIL

De EIA is veel bekender en populairder dan de MIA VAMIL. Met MIA (milieu Investeringsaftrek) kun je tot 36 procent van de investeringskosten voor een milieuvriendelijke aanschaf aftrekken van de fiscale winst. Met VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) kun je zelf bepalen wanneer je deze investeringskosten afschrijft. Je kiest daarvoor een boekjaar dat voor jou gunstig uitpakt. Overleg met je keukenleverancier en je accountant teneinde een plan van aanpak op te stellen.

Potje leeg?

Er wordt wel eens gewaarschuwd dat de budgetten voor EIA en MIA VAMIL en andere regelingen niet onbeperkt zijn. Als veel kopers er gebruik van maken, kan het zijn dat je in een bepaald boekjaar achter het net vist omdat het potje leeg is. Maar in de praktijk komt dat zelden voor. De deskundigen die wij raadpleegden hadden het in ieder geval nog nooit meegemaakt.

Geld terug

Grosso modo kun je ervan uitgaan dat je dankzij EIA of MIA VAMIL 20% extra terugkrijgt van je investering. Let wel: andere regelingen komen daar nog bovenop. Denk bijvoorbeeld aan investeringsaftrek en kleinschaligheidstoeslag.

Bedenk daarnaast ook dat de apparatuur die voor deze regelingen in aanmerking komt de zuinigste in zijn soort is. Besparingen aan energie kunnen dus behoorlijk oplopen. Een betrouwbare leverancier kan die voordelen voor jou uiteenzetten.

’t Is niet gratis

Die betrouwbare leverancier zal indianenverhalen over aantrekkelijk fiscale regelingen weerspreken. Het is niet zo dat de koper de apparatuur bijna gratis krijgt, dankzij die regelingen. Dat zijn fabeltjes. Leveranciers aangesloten bij de NVLG baseren zich op feiten zodat de koper weet waar hij aan toe is.

Veel informatie is terug te vinden op internet, op www.rvo.nl bijvoorbeeld. Maar daar vind je niet alles wat je weten moet. Stel dat je een inductiefornuis wilt kopen dat technisch gezien voor de regeling in aanmerking komt, maar daarvoor te laaggeprijsd is.

Het fornuis moet namelijk minimaal €2500 kosten om voor het extra fiscale voordeel in aanmerking te komen, terwijl de prijs in ons voorbeeld €2000 bedraagt. Dan kun je alsnog voor de EIA in aanmerking komen door voor een x-bedrag, €500 bijvoorbeeld, aan pannen te kopen, waardoor je alsnog boven de €2500 uitkomt. Ook montagekosten en dergelijke tellen overigens mee met als gevolg dat je eerder voor de regeling in aanmerking komt.

Check de nieuwste lijst

Apparatuur die voor de jaarwisseling nog op de EIA lijst stond, kan er na de jaarwisseling vanaf gehaald zijn. Omdat vergelijkbare apparaten zuiniger en duurzamer blijken te zijn of omdat het bewuste apparaat als brandstof aardgas heeft. De regering is bezig het gebruik van aardgas in fases af te bouwen. Actuele lijsten vind je op RVO. Zoeken met Google kan ook. Gebruik de term EIA lijst 2019 of MIA VAMIL 2019.
Bekijk de actuele lijsten via onderstaande button.

Check het hier!

Onderdelen

Aan de andere kant is het handig om te weten dat je de regeling ook van toepassing kunt laten zijn op bepaalde onderdelen van een apparaat. Op wastanks van een vaatwasmachine bijvoorbeeld. De extra fiscale aftrek is dan alleen op die onderdelen van toepassing.

De ‘onderdelenkwestie’, zoals hiervoor beschreven, is overigens alleen van belang als het gaat om grotere apparaten, zoals omvangrijke vaatwasinstallaties. Bij apparaten in de categorie combisteamers, koelkasten en salamanders speelt het niet.

De meeste kopers zijn hiervan niet op de hoogte. Wie in zee gaat met een NVLG-leverancier wordt daarop gewezen. Bij het maken van afwegingen kan die extra kennis van pas komen.

EIA ook voor de zorg

Non-profitorganisaties, zoals in de zorg, hebben geen recht op EIA, maar ze kunnen er wel indirect gebruik van maken. Ze kunnen dat doen door een leaseconstructie toe te passen waarbij de eigenaar van het apparaat – mits hij ondernemer is – EIA kan aanvragen.

Deze bijdrage kwam tot stand dankzij Willem van de Kaa, algemeen directeur van Bert Muller Grootkeukentechniek BV.