ONTGEUREN DOE JE ZO

Geuren en vet blijven je aandacht vragen, zelfs wanneer de ventilatie in jouw keuken perfect geregeld is.
Het is dan ook verstandig om kennis te maken met systemen voor geur- en vetbestrijding.

Ondanks een goed ventilatiesysteem is het niet vreemd dat ongewenste luchten in de keuken blijven ronddwalen.
Maak kennis met verschillende geur- en vetbestrijdingssystemen die ontgeuring eenvoudig mogelijk maken.
Op zoek naar specifieke productinformatie? Kom in contact met de specialist.

Het KPC-systeem

KPC (Kitchen Pollution Control) betekent letterlijk controle hebben over de keukenvervuiling. Het systeem functioneert op basis van UV-licht. Deze speciale lampen ontwikkelen UV-C licht en ozon. De lampen bestralen de verontreinigde lucht, waardoor foto-oxidatie ontstaat die ervoor zorgt dat de organische stoffen in de verontreinigde lucht – zoals geurstoffen en vet – koud worden verbrand. De geuren en vetten in de afgevoerde lucht worden hierdoor teruggebracht.

Naast het terugwinnen van de geurmissie heeft het KPC-systeem ook een ander groot voordeel: een zichtbare afname van de vetneerslag. Dit voorkomt het dichtslibben van de afzuiginstallatie, verkleint brandgevaar en belooft een langere levensduur van de afvoerventilatoren. 

Het KPC-systeem kan zowel als stand alone-unit geleverd worden als in de afzuigkap worden ingebouwd. Bij het laatste wordt er gebruik gemaakt van RVS-frames waarop de speciale lampen worden gemonteerd. De vetreductie van het KPC-systeem maakt het ook mogelijk een WTW-ventilatie te combineren met een koolfilterinstallatie.

Uitgelichte specificaties:
 • Geen chemicaliën en/of geurstoffen

 • Geen verdoezeling van geuren

 • Lage onderhoudskosten

 • CU- en UL-gecertificeerd

Actief koolunit type GFK

Anders dan het KPC-systeem is de geurfilterkast. Normaliter bestaat een geurfilterkast uit drie secties: een ventilatorruimte voor het wegvoeren van vervuilde lucht, een koolstofpatroonhouder voor het ontgeuren en een zakkenfiltershouder voor het filteren van stofdeeltjes in vervuilde lucht. Bij de actief koolunit type GFK is daar nog eens een aanzuigsectie aan toegevoegd. 

 

De actief koolunit type GFK heeft een grote capaciteit die geschikt is voor het behandelen van zwaar verontreinigde lucht met een maximale temperatuur van ongeveer 40 °C en een relatieve vochtigheid van circa 70%.

De ventilator is via een V-snaar aangedreven en trillingsvrij gemonteerd. Dat betekent dat het laagste geluidsniveau gehaald wordt. De perszijde beschikt over een flexibele aansluiting die installatie in vrijwel alle bestaande luchtbehandelingssystemen mogelijk maakt. Verder zijn alle 1- en 3-fasenmotoren regelbaar. Zij voldoen aan de norm IP54, isolatieklasse F (max. 155 °C).

Het is mogelijk om verschillende geur- en vetbestrijding systemen te combineren. De actief koolunit kan namelijk goed functioneren samen met het KPC-systeem en de ozongenerator. Het combineren van systemen vergroot het effect en het gewenste resultaat.

Uitgelichte specificaties:
 • Zakkenfilters klasse EU8 die tevens dienen als voorfilter

 • Voor binnen- en buitengebruik

 • ERC2600-koolstofpatronen die zorgen voor de finale ontgeuring

 • De unit is voorzien van thermische isolatie

Ozongenerator

Een ander ontgeuringssysteem is de ozongenerator. Ozon is een blauwachtig gas dat vaak ontstaat bij smog in warme klimaten. Hierdoor heeft het vaak een negatieve lading terwijl het een natuurlijke luchtzuiveraar is. In de bergen en op plaatsen met zuivere lucht is veel ozon te vinden. 

 

Zodra een ozongenerator aanstaat, begint hij onmiddellijk de zuurstof te herleiden. Hoelang dit proces duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Wat hierbij een grote rol speelt, zijn temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. Hoe meer vervuiling in de lucht door de ozon moet worden verwerkt, hoe sneller de ozongenerator zelf zuurstof reduceert. Omdat ozon zwaarder is dan zuurstof, is het aan te raden om een ventilatiesysteem te gebruiken om de luchtcirculatie te bevorderen.

De ozongenerator wordt voornamelijk op het afvoerkanaal aangesloten maar kan ook rechtstreeks ingebouwd worden in de afzuigkap. Het is te besturen via een bedieningsunit waar de hoeveelheid ozon instelbaar is.

Uitgelichte specificaties:
 • Effectief tegen micro-organismen als schimmels, gisten, algen, (griep)virussen en bacteriën

 • Steriliseren van de lucht

 • Goed te combineren met andere geur- en vetbestrijdingssystemen

TERUG NAAR KEUKENVENTILATIE

VENTILATIE